Morshyttan-dokumentation-av-en-by

I början av 1980-talet gjorde morshyttebon Birgit Kronander en inventering av Morshyttans historia, dels genom intervjuer med  Spaak Oskar Östlund som var folkskollärare i Rossberga från 1914 till 1952, dels genom att samla material vid en studiecirkel som genomfördes med byborna. Allt detta dokumenterades i en skrift med titeln ”Morshyttan – dokumentation av en by”.

Arbetet redovisades också i en utställning i Forum i Horndal 1982 och publicerades i detta sammanhang även i sammanfattning i Avesta Tidning. Du kan läsa eller ladda ner dokumentet genom att klicka på länkarna nedan. Skriften är här uppdelad i två delar – den första baserad på intervjuerna med Spaak Oskar Östlund, den andra baserad på cirkelarbetet med byborna.

Här finns också en skrift – Gårdarna kring Mörtsjön – där Sture Bylén har intervjuat sin far, Sten Bylén, om livet i utbyn Mörtsjön i svunnen tid. Därtill finns också några tidningsartiklar med historiskt perspektiv, inklusive den artikel som sammanfattar Birgit Kronanders skrift.

Morshyttan förr och nu

Från Horndals horisont – MORSHYTTAN

Morshyttan – dokumentation av en by del 1

Morshyttan – dokumentation av en by del 2

Artikel i Avesta Tidning lördag 24 april 1982

Morshyttebadet-ett verk av bybor

83-årig affär

Gårdarna kring Mörtsjön

 

3 kommentarer till “Historik

 1. Hej igen!
  Fantastiska bilder! Nu vet jag också vem som spelade dragspel och sjöng så härligt – hittade damen på en av dina många fina bilder – Gun Hamréus. Tack.
  Marie

 2. Hej !
  Eftersom jag håller på med släktforskning och min far föddes på gården Skommars i Rossberga 1912 är jag intresserad av att få veta något om gården och trakten omkring. Finns det någonstans fotografier eller teckningar av gården ?
  Jag vore mycket tacksam för upplysningar innan jag beger mig till platsen om det finns något kvar idag.

  Med vänliga hälsningar
  Kjell Teodorsson tel. 070 6575 341

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website