Folke Frensborg, sågverksägare, och Arne Åberg

Folke Frensborg, sågverksägare, och Arne Åberg

I början av femtiotalet föddes planer på att locka industrier att etablera sig i Morshyttan. Initiativtagare och drivande i sammanhanget var Arne Åberg, stationsmästare vid stationen. En industrikommitté bildades och kommunpolitiker i By socken engagerade sig också i frågan. En plan för nybyggnation uprättades, Länsstyrelsen kopplades in och självaste landshövdingen, Eje Mossberg, kom på besök.

Ett par industrier etablerade sig i Morshyttan – dels en mekanisk verkstad som tillverkade stegar, takräcken till bilar och formkilar till byggnationer, dels ett sågverk för att ta vara på virket efter stormfällningen 1954. Sågverket avvecklades efter något år då ägaren inte lyckades få den finansiering han behövde.

Arne Åberg visar den planerade industrimarken

Arne Åberg visar den planerade industrimarken

Den mekaniska verkstaden – By Mekaniska – avvecklades också i början av sextiotalet men ersattes av en bilverkstad i samma lokaler. Bilder från By Mekaniska finns här.

Några ytterligare industrietableringar såg inte Morshyttan, bl a förmodligen beroende på att både initiativtagare och kommunpolitiker under åren hade blivit ”brända” av exploatörer som i själva verket visade sig vara simpla lycksökare.

Här nedan finns några tidningsartiklar från den korta ”industriepoken” och även byggnadsplanen som togs fram:

Byggnadsplan 1953

Morshyttan – idyllisk by där en ny tid bryter in

Elbockkran lastar i Morshyttan

Friska industriinitiativ i By – Morshyttan vill bli fabriksort

Den sista godsvagnen lastad i Morshyttan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Website